Na ulicah vedno pogosteje srečujem šnavcerje (ti so pač moja pasma in sem nanje še bolj pozorna), ki imajo za pasmo povsem netipično dlako. Predvidevam, da zaradi nepravilne nege, zato sem se odločila, da napišem nekaj besed o trimanju.

Kaj sploh je trimanje? Trimanje je strokovni izraz za odstranjevanje odmrle dlake pri psih s trdo, žimasto dlako. Preden pa obrazložim, kako trimanje poteka, je dobro, da razumemo, kako raste dlaka in njen življenjski cikel. Folikel pasje dlake je kompleksen, kar pomeni, da iz enega mešička raste več dlak. Folikel pasje dlake lahko vsebuje eno do dve osnovni krovni dlaki ter 7-22 sekundarnih dlak, ki jih poznamo kot podlanka. Pasja dlaka raste v različnih ciklih, od aktivne rasti, pa do stopnje odmiranja, ko je pripravljena, da izpade. Da bi ohranili zdrav in zračen kožuh naših šnavcerjev, moramo starejše dlake odstraniti, saj le te ne izpadejo same in tako omogočiti rast novih, zdravih dlak. Šnavcerji imajo močno in žimasto zgornjo (primarno) dlako in mehkejšo (sekundarno) dlako, ki jo imenujemo podlanka. Trimanje torej pomeni fizično odstranjevanje odmrlih dlak. Odstranitev dlake sproži hitri celični odziv in spodbudi rast nove dlake, ki zraste močnejša in bolj svetleča. V tem procesu, črna dlaka postane temnejša, bela dlaka dobi intenzivnejšo barvo. S trimanjem poskrbimo tudi za zračnost kožuha in s tem preprečimo marsikatero kožno obolenje.

Tehnike trimanja Izraz “trimanje” se torej nanaša na odstranjevanje odmrle dlake brez striženja. Klasiki trimanja se še vedno poslužujemo tako imenovanega ročnega puljenja (hand stripping). S kazalcem in palcem primemo šop dlako in jo potegnemo v smeri dlake. Stara, odmrla dlaka zlahka in povsem neboleče zapusti kožuh. V pomoč pa so nam lahko tudi posebni nožki z zobmi, ki se imenujemo trimerji. Na trgu je veliko različnih izvedb in prozvajalcev. Vendar pozor, dlako moramo s pomočjo trimerja spuliti, ne prirezati! Pomembno je, da gostota zobcev odgovarja strukturi dlake ter da vam ročaj omogoča dober oprijem. Za začetnike je zelo uporaben tudi kamen za trimanje, s katerim preprosto prečešete psa. Posebej se obnese pri odstranjevanju odvečne tanke podlanke in se lahko uporablja že za mladičke, takoj ko zapustijo leglo. Naj omenim, da ima vsak pes edinstveno strukturo dlake. Nekateri imajo zelo bogato podlanko in malo krovne dlake, spet drugi so skoraj brez podlanke. Kvaliteta dlake je gensko pogojena, vendar pa je pravilna nega ključnega pomena, da bo dlaka ostala še naprej žimasta in intenzivne barve. Lahko bi rekli, da je trimanje neke vrste umetnost, saj zahteva veliko potrpljenja, časa in znanja, vendar pa naj bi vsaj osnove vzdrževanja poznal vsak lastnik šnavcerja. Vsaj za začetek se je dobro posvetovati s strokovnjakom, ki trimanje resnično obvada. To so ponavadi vzreditelji in ljubitelji pasme, ki imajo veliko izkušenj ter tudi dobro poznajo standard pasem. Priporočam, da že mladiča navadite na redno trimanje. Ne dovolite, da ga pasji frizer preprosto postriže s strojčkom, saj mu lahko za vedno uniči dlako. Če želimo imeti vedno urejenega psa, se priporoča trimanje opravljati vsaj enkrat na mesec, pri čemer odstranimo samo najdaljše dlake in odvečno podlako in tako vzdržujemo tako imenovani »rolling coat« . Če psa zamenarimo in ne poskrbimo pravočasno za redno trimanje, se njegova dlaka ne bo obnavljala sproti, po trimanju pa bo kožuh močno razredčen. Včasih je toliko mrtve dlake, da moramo psa strimati do golega in traja kar nekaj tednov, da se obnovi. Pasjii frizerji, ki ne poznajo pasme, se v takih primerih odločijo za striženje, kar pa še dodatno poslabša stanje dlake saj dolgoročno zgubi na teksturi in barvi.

Zakaj trimanje in ne striženje? Pasme s trdo, žimasto dlako (šnavcerji, terierji,…) le-te ne menjajo. Zato je nujno, da mrtvo dlako fizično odstranimo s trimanjem. Tako omogočimo rast novi žimasti dlaki, hkrati pa vzdržujemo barvo in pravilno teksturo dlake. Pigment v dlaki se s starostjo dlake izgublja. Če torej dlako strižemo, bo ta še naprej rastla, izgubljala pa bo pigment. Zato črn kožuh postane železno siv. Življenjski cikel žimaste dlake je približno 6 mesecev.

Pravilna tekstura dlake pa nima zgolj lepotnega pomena, pač pa ima tudi funkcionalen pomen. Šnavcerji so delovni psi, pravilna vzdrževan, torej triman kožuh, jih varuje pred vremenskimi neprilikami. Zgornja trda žimasta dlaka ne prepušča vode, pes ostane suh. Mehka podlaka pa v prezračenem kožuhu nudi odlično izolacijo pred mrazom in vročino.