Pritlikavi šnavcerji veljajo za zelo zdravo in odporno pasmo, pa vendar jih pestijo določene genetske bolezni, ki so se razpasle znotraj populacije.

Razlog tiči verjetno v dejstvu, da matični klub PSK vrsto let ni zahteval nobenih zdavstvenih testov psov, ki se uporabljajo v vzreji, čeprav so odgovorni vzreditelji opozarjali na bolezni že več let. Od leta 2019 so določeni testi pri matičem klubu PSK obvezni, nekateri  pa priporočeni, tako da izgovorov več ni, da psov ne bi testirali.

Znanost je naredila velik korak na genetskih testih. Testi so tudi vedno bolj dosegljivi, vedno več laboratorijev jih ponuja, saj se je povpraševaje vzrediteljev  po le-teh precej povečalo.

Kot vzreditelj čutim odgovornost v prvi vrsti do psov in njihovih lastnikov. Vzrejo jemljem zelo resno in z zdravjem psom se ne gre igrati.

Pa da naštejem določene zdravstvene teste, ki jih imajo opravljene naše psice:

KLINIČNI PREGLED OČI

Pregled oči opravi veterinar specialist oftalmolog s pomočjo aparatur in poda potrdilo, da je pes klinično prost naslednjih bolezni: katarakta, PRA, entropij, ektropij, glavkom, displazija retine, luksacija leče in mikroftalmija. V vzreji uporabljam samo klinično zdrave psice.

PREGLED POGAČIC

Izpah pogačice (Patella Luxation) je pogosta dedna bolezen pritlikavih pasem. V vzreji uporabljam le psice , ki imajo stopnjo 0 ali 1.

GENETSKI TESTI

  • MYCROBACTERIUM AVIUM COMPLEX  – MAC
  • PRA B in B1
  • MYOTONIA KONGENITA – MC

Ker gre pri vseh zgoraj naštetih boleznih za recesivno dedovanje pazim, da ima vsaj eden od staršev genetski test N/N (clear) in s tem preprečim, da bi mladički zboleli